
Civilingenjör i veterinärsjuksköterska med huvudämne i veterinärsjuksköterska
Uppsala, Sverige
VARAKTIGHET
2 Years
SPRÅK
Engelsk
TEMPO
Heltid
ANSÖKNINGSTIDEN
15 Jan 2026
TIDIGASTE STARTDATUM
Aug 2026
STUDIEAVGIFTER
SEK 97 500 / per semester *
STUDIEFORMAT
På Campus
* medborgare i länder utanför EU/EES och Schweiz är skyldiga att betala ansöknings- och studieavgifter
Introduktion
Civilingenjör med inriktning veterinärsjuksköterskeprogrammet ger dig en god grund för forskarutbildning och kunskap för att hållbart och etiskt bedriva utvecklingsarbete, innovation och arbete inom djurhälsovården idag och i framtiden.
Programmet bygger på relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med en tydlig koppling till forskning och näringsliv inom djurhälsa och sjukvård. Studierna ger dig fördjupade kunskaper inom bland annat djurvård inom medicin, kirurgi, anestesiologi, akut/intensivvård samt rehabilitering.
En magisterexamen i veterinärsjuksköterska innebär inte möjlighet att ansöka om licentiatexamen som veterinärsköterska.
Programmet ger en bred kunskap inom området, fördjupad teoretisk och metodisk kunskap inom djurhälsa och sjukvård samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete. Färdigheter i att arbeta självständigt och i grupp, att söka nya och relevanta kunskaper samt att uttrycka sig i skrift och tal övas kontinuerligt under programmet.
Programmet betonar förmågan att analysera lösningar ur ett etiskt, effektivt och hållbart perspektiv. I utbildningen ingår även återkommande delar av ett professionellt förhållningssätt t ex samverkan inom och mellan professioner, samt kommunikation. Programmet avslutas med ett självständigt arbete om 30 hp, med möjlighet att tillämpa kunskaper och färdigheter i en aktuell frågeställning inom huvudområdet. Studierna ger goda kunskaper i vetenskapsteori och en god grund för forskarutbildningen.
Masterprogrammet i veterinärsjuksköterska kan leda till doktorandstudier och ge studenterna de kunskaper som krävs för att arbeta både hållbart och etiskt med utveckling, innovation och djursjukvård. Programmet bygger på relevanta vetenskapliga, sociala och etiska inslag med tydliga kopplingar till forskning, industri och den framtida yrkesrollen.
Internationalisering möjliggörs genom samarbeten med lärosäten utomlands som erbjuder kandidatprogram i veterinärsjuksköterska. Tack vare dessa samarbeten är det möjligt att genomföra studiebesök, och och projekt och arbeta med det fristående projektet utomlands.
Antagningar
Läroplan
Civilingenjörsexamen med angivna huvudämne tilldelas efter framgångsrikt slutförande av 120 poäng, varav 90 måste vara från kurser på avancerad nivå som uppfyller följande krav:
- minst 30 hp kurser med specialiserade studier inom huvudområdet (A1N; A1F);
- minst 30 hp från ett examensarbete inom huvudområdet (Masteruppsats/A2E).
Dessutom måste studenterna ha avlagt en kandidatexamen, en yrkeskvalifikation som omfattar minst 180 högskolepoäng, eller ha en motsvarande examen från utlandet.
Civilingenjörsexamen (120 hp) får innehålla högst 30 hp från kurser på grundnivå, förutsatt att dessa inte ingick i en kandidatexamen eller motsvarande.
Innehåll
Programbeskrivning
Masterprogrammet i veterinärsjuksköterska kan leda till doktorandstudier och ger studenterna de kunskaper som krävs för att arbeta både hållbart och etiskt med utveckling, innovation och djursjukvård. Programmet bygger på relevanta vetenskapliga, sociala och etiska inslag med tydliga kopplingar till forskning, industri och den framtida yrkesrollen.
Internationalisering möjliggörs genom samarbeten med lärosäten utomlands som erbjuder kandidatprogram i veterinärsjuksköterska. Tack vare dessa samarbeten är det möjligt att genomföra studiebesök, projekt och arbeta med det fristående projektet utomlands.
Under det första året kommer studenterna att ta en rad nära sammanlänkade kurser. Under det andra året väljer studenterna ytterligare kurser och genomför ett självständigt projekt. De ska utveckla både breda ämneskunskaper och en fördjupad förståelse för veterinärvetenskapens teoretiska kunskaper och metoder. Studenterna ska också få insikt i forsknings- och utvecklingsarbete. Eleverna ska utveckla färdigheter för att arbeta både självständigt och i grupp, och för att söka ny och relevant kunskap. Under hela programmet kommer studenterna att få öva på sina skriftliga och muntliga färdigheter. Programmet betonar förmågan att tillämpa etiska, effektiva och hållbara perspektiv på att analysera lösningar, och innehåller inslag av professionella attityder. Under hela programmet kommer studenterna att lära sig om och träna kommunikations- och samarbetsförmåga med andra yrkesverksamma och djurägare.
Det första året ger eleverna en god förståelse för vetenskapsfilosofin och förbereder dem för deras självständiga projekt, och lär ut vetenskapliga tillvägagångssätt som är relevanta för deras framtida karriärer. Programmet ger studenterna fördjupade kunskaper om veterinärsjukvård, medicin och kirurgi, bedömnings- och behandlingsmetoder för rehabilitering och veterinärsjukvård för anestesiologi och akut/intensivvård.
Ämnesfördjupningen fortsätter under programmets andra år. Kunskap tillämpas på relevanta projekt och används i diskussioner med samhällsaktörer. Programmet avslutas med ett självständigt examensarbete om 30 högskolepoäng, där studenterna kan tillämpa sina kunskaper och färdigheter på ett relevant ämne i sitt huvudämne. Programmet ger studenterna en god förståelse för vetenskapsfilosofin och skapar en solid grund för doktorandstudier.
Programmet lärs på engelska.
Kurser i programmet
År 1
- Veterinärsköterska- ett vetenskapligt förhållningssätt, 15 hp (Veterinärsköterska, A1N)
- Djursjukvård inom akut- och intensivvård, 15 hp (Veterinärsköterska, A1N)
- Veterinär rehabilitering- principer och vetenskapliga grunder, 15 hp (Veterinärsjuksköterska, A1N)
- Medicinsk och kirurgisk veterinärsköterska 1, 15 hp (Veterinärsköterska, A1N)
År 2
- Veterinärsjuksköterska inom anestesiologi, 15 hp (Veterinärsköterska, A1N)
- Veterinärrehabilitering – evidensbaserad praktik, 15 hp (Veterinärsjuksköterska, A1F)
- Medicinsk och kirurgisk veterinärsköterska 2, 15 hp (Veterinärsjuksköterska, A1F)
- Självständigt projekt i veterinärsköterska, 30 hp (Veterinärsjuksköterska, A2E)
De kurser som erbjuds kan ändras under programmets gång. Beslut om de kurser som erbjuds tas i god tid före nästa läsår.
Varje kurs på programmet har sin egen kursplan som beskriver kursinnehållet och andra detaljer. Detaljerad information om när kurserna ges finns på SLU:s studentwebb.
Programresultat
De allmänna målen för kurser och program på grundnivå och avancerad nivå anges i högskolelagen (1 kap. 8–9 §§).
Mål för en examen
Enligt bilagan till förordningen för Swedish University of Agricultural Sciences ska studenten för magisterexamen (120 hp) uppfylla följande mål:
Kunskap och förståelse
För magisterexamen (120 hp) måste studenten:
- Visa kunskap och förståelse inom huvudområdet, inklusive breda kunskaper inom området och en betydande grad av specialiserade kunskaper inom vissa områden av området, förutom insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete. Studenten ska även visa fördjupade kunskaper om metodik inom huvudområdet.
Kompetens och färdigheter
För magisterexamen (120 hp) måste studenten:
- Visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och analysera, bedöma och hantera komplexa fenomen, frågeställningar och situationer även med begränsad information.
- Visa förmåga att identifiera och formulera frågeställningar kritiskt, självständigt och kreativt samt att planera och med lämpliga metoder utföra specialiserade uppgifter inom förutbestämda tidsramar och på så sätt bidra till kunskapsbildningen samt förmågan att utvärdera detta arbete.
- Demonstrera förmågan i tal och skrift både nationellt och internationellt att rapportera tydligt och diskutera hans eller hennes slutsatser och de kunskaper och argument som de bygger på i dialog med olika målgrupper, och
- Demonstrera de färdigheter som krävs för deltagande i forsknings- och utvecklingsarbete eller autonom anställning i någon annan kvalificerad kapacitet.
Dom och tillvägagångssätt
För magisterexamen (120 hp) måste studenten:
- Visa förmåga att göra bedömningar inom huvudområdet grundade av relevanta disciplinära, sociala och etiska överväganden och även visa medvetenhet om etiska aspekter av forsknings- och utvecklingsarbete.
- Demonstrera insikt i forskningens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och individens ansvar för hur den används och
- Demonstrera förmågan att identifiera det personliga behovet av ytterligare kunskap och ta ansvar för hans eller hennes löpande lärande.
Studieavgift för programmet
Karriärmöjligheter
Karriärmöjligheterna omfattar, förutom en akademisk karriär, innovationsarbete och avancerade arbeten inom veterinärvård, medicinteknik, entreprenörskap, produktutveckling och arbete inom statliga myndigheter. En magisterexamen gör det möjligt att söka forskarutbildning.