
Masterexamen (MSc) in
Magisterexamen i medicinsk strålningsfysik Stockholm University

Introduktion
Masterprogrammet i medicinsk fysik kombinerar ditt intresse för fysik med tillämpningar inom medicin. Du kommer att studera hur strålning används inom hälso- och sjukvården för att diagnostisera och behandla sjukdomar, och du kommer att genomgå praktisk utbildning på sjukhuset.
En medicinsk fysiker är expert på diagnostiska metoder och strålterapi. Modern hälso- och sjukvård upplever snabba tekniska framsteg, och det finns ett behov av både detaljerad kunskap om grundläggande biologiska effekter och avancerade fysiska modeller. Som medicinsk fysiker kan du också arbeta inom strålskydd eller inom forskning och utveckling. Med en magisterexamen i medicinsk strålningsfysik är du också väl förberedd för vidare forskningsstudier i Sverige eller utomlands.
Bridge-programmet
Om du har en stark bakgrund i fysik, till exempel en kandidatexamen, men saknar kurser för att vara behörig till masterprogrammet i medicinsk strålningsfysik, erbjuder vi ett kurspaket (eller bryggprogram) som innehåller alla kurser för att förbereda dig för masterprogrammet.
Läroplan
Eftersom masterprogrammet i medicinsk strålningsfysik motsvarar de två sista åren av yrkesutbildning för att bli medicinsk fysiker, är alla kurser obligatoriska. Under det första året, du kommer att studera radiobiologi och strålskydd, samt täcka diagnostiska specialiteter inom medicinsk fysik inklusive klinisk praxis i alla diagnostiska avdelningar på sjukhuset. Det andra året ägnas åt strålterapi (inklusive fem veckors klinisk praktik) och examensarbetet, som är fastställt till 30 högskolepoäng. Projektets ämne behöver inte ha någon klinisk koppling, och många av våra akademiker fortsätter att arbeta inom branschen, vid Strålsäkerhetscentralen, och/eller bedriver en karriär inom forskning.
År 1
Det svenska kreditsystemet är förenligt med den europeiska standarden ECTS. 30 hp motsvarar en termin heltidsstudier.
1:a terminen
- Bild- och systemanalys FK7064 9 hp
- Grundläggande radiobiologi FK7065 9 hp
- Strålskydd och miljöradiologi FK8030 7,5 hp
- Diagnostisk radiologifysik FK8031 10,5 hp (start)
Andra terminen
- Diagnostisk radiologifysik FK8031 10.5 hp (forts)
- Magnetisk resonanstomografi FK8032 10 hp
- Nuklearmedicinens fysik FK8037 11 hp
- Den medicinska fysikerns yrkesroll FK8038 3 hp
År 2
1:a terminen
- Strålterapi Fysik och biologi FK8035 22,5 hp
- Klinisk strålbehandling Fysik och biologi FK8036 7,5 hp
Andra terminen
Examensarbete FK9006 30 hp
Oberoende projekt
Exempel på nyligen genomförda examensarbeten
1. Klinisk optimering av en regulariserad rekonstruktionsalgoritm i PET. (2018)
2. Risk för andra cancer från protonbehandling av bröstcancer - effekterna av fysiologiska och radiobiologiska osäkerheter. (2018)
3. Ray Cast/Dose Superposition-algoritm för protonnätsterapi. (2017)
Karriärmöjligheter
Idag behandlas hälften av alla cancerpatienter i världen med strålbehandling, och diagnostiska metoder baserade på både joniserande och icke-joniserande strålning utgör en viktig hörnsten i modern medicin. Det finns ett ökat behov av medicinska fysiker med kunskap om fysik, medicin, och teknik. För att arbeta som medicinsk fysiker på ett svenskt sjukhus krävs licens från Socialstyrelsen. Du kan ansöka om licensen efter att ha slutfört programmet.
Att arbeta som medicinsk fysiker är ett spännande yrke där man kombinerar fysik med biologi och medicin. En medicinsk fysiker är expert på strålbehandling och diagnostiska metoder med strålning. Förutom direkta uppgifter inom det dagliga arbetet på sjukhuset med behandlingar och kontroller av patienter deltar den medicinska fysikern i forskning och utveckling. En viktig uppgift är att ge utbildning om strålning och strålsäkerhet till andra yrken, såsom läkare och sjuksköterskor. Den mer avancerade tekniska utrustningen och användningen av datorer inom hälso- och sjukvården innebär ett ökat behov av medicinska fysiker.
Förutom att arbeta på sjukhuset kan medicinska fysiker också arbeta på ett medicintekniskt företag eller med strålsäkerhetsfrågor vid ett kärnkraftverk eller hos Strålsäkerhetscentralen. Efter tentamen är det också möjligt att fortsätta med en doktorandutbildning.