Master i socialpolitik och folkhälsa

Allmänt

Läs mer om programmet på skolans hemsida

Programbeskrivning

Undrar du någonsin varför mödrar är mer benägna än fäder att arbeta deltid och ta hand om sina barn? Eller varför vissa länder åtar sig arbetslöshetsersättare att följa strikta aktiveringskrav medan andra inte gör det? Kanske har du tänkt på vad de förväntade och verkliga fördelarna och utmaningarna med decentraliseringen av vård är? Eller hur samhällen förändras till följd av ökad kulturell mångfald och social ojämlikhet?

Om du är intresserad av att studera sådana frågor är detta ettåriga masterprogram för dig. Du kommer att utveckla kunskap om tvärvetenskapliga teoretiska perspektiv på socialpolitik och interventioner, som hjälper dig att få en djupgående inblick i metodik och färdigheter som behövs för att forska socialpolitik och interventionsfrågor inom området för hälsa och välbefinnande, särskilt relaterat till arbete, vård och deltagande. Mer specifikt kommer du att undersöka problem som:

 • Kombinera arbete och vård
 • (Ungdomsarbetslöshet
 • Social och kulturell mångfald
 • Social ojämlikhet och utslagning
 • Social omsorg och deltagande

Du kommer även att studera människors strategier för att hantera sociala risker, inklusive:

 • Livslångt lärande
 • Arbetsmarknadens rörlighet
 • Socialt entrepenörskap
 • Innovativa vårdsnät
 • Multikulturella samarbeten
 • Kulturell mångfald och integration
 • Grannskapsinitiativ

Detta kommer att göras genom att kombinera kunskaper från beteende- och samhällsvetenskapen.

Forskningsledande undervisning

Den akademiska personalen i vår fakultet deltar i ett brett utbud av forskningsprojekt om de problem som är centrala för detta masterprogram, inklusive teman så olika som:

 • Social rättvisa och social välbefinnande
 • Möjligheter för att kombinera arbete och vård
 • Ungdom och föräldraskap i riskföreningar
 • Social innovation i socialvården
 • Socialt inflytande i hälsoproblem
 • Social mångfald, hälsa och välbefinnande
 • Interetniska relationer, kulturell mångfald och integration
 • Hälsokommunikation och hälsofrämjande

Internationellt program

Vårt masterprogram är verkligen ett internationellt program, både i undervisning och orientering. Många av de problem som fokuseras på detta masterprogram har en stark europeisk eller global dimension, som åldrande och vård, migration och etniska relationer, individualisering och solidaritet, kön och sexuell mångfald och sociala miljöer och hälsa. Detsamma gäller för de strategier och ingripanden som används för att hantera dessa frågor. Du kommer att upptäcka att detta internationella perspektiv är en viktig funktion i programmet. Du kommer att lära dig att ta detta internationella perspektiv i en global undervisningsmiljö, med personal och studenter från Nederländerna, Europa och därefter.

Tvärvetenskaplig

Utöver dess internationella, komparativa perspektiv, kännetecknas programmet också av dess tvärvetenskapliga och multimetiska strategi. Detta internationella, tvärvetenskapliga och multimetiska fokus gäller också för den forskning du kommer att göra för din examensarbete, såväl som för utforskning av professionella metoder. I din forskning kommer du att använda dig av en kombination av vetenskapliga perspektiv från beteendevetenskap och samhällsvetenskap, särskilt psykologi, sociologi och kulturantropologi. När du utforskar professionell praxis kommer du också att använda dig av en kombination av vetenskapliga perspektiv genom fokus på socialpolitik, främst informerad av samhällsvetenskap, och interventioner, främst baserade på beteendevetenskaper.

Programmål

Detta masterprogram är avsett att göra det möjligt för dig att bli akademiker. Som examen från programmet Social Policy and Public Health kommer du att kunna studera sociala problem ur ett tvärvetenskapligt och jämförande perspektiv. Du kommer också ha förvärvat de yrkesmässiga och akademiska färdigheter som krävs för att utforma, genomföra och utvärdera sociala policyer och interventioner. Dessa färdigheter gör det möjligt för dig att bedriva en karriär som socialvetare, arbeta med myndigheter, socialtjänstorganisationer, civilsamhällets organisationer eller privata företag.

Karriärmöjligheter

Olika samhällsvetenskapliga positioner är öppna för dig som examen från vårt masterprogram. Cirka 10% av våra kandidater bedriver en karriär inom akademisk forskning och nästan 90% väljer en karriär någon annanstans.

Senast uppdaterad Aug 2020

Keystone-stipendium

Upptäck möjligheterna du får med vårt stipendium

Om skolan

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Läs mer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Läs mindre