Master i mänsklig näring och matrelaterat beteende
University of Helsinki
Nyckelinformation
Campus läge
Helsinki, Finland
språk
Engelsk, Finska, Svenska
Studieformat
På Campus
Varaktighet
2 år
Takt
Heltid
Studieavgifter
EUR 15 000 / per year *
Ansökningstiden
Begär info
Tidigaste startdatum
Aug 2024
* för studenter utanför EU/EES
Introduktion
Varför äter vi som vi gör?
Vad händer med maten i vår kropp? Hur bibehåller näring vår hälsa? Hur studerar vi hur människor använder mat? Hur påverkar kultur våra matval? Hur diskuteras mat i media? Hur kan vi ändra livsmedelsrelaterat beteende?
Masterprogrammet i mänsklig näring och livsmedelsrelaterat beteende (HNFB) fokuserar på mänsklig näring, livsmedelsrelaterat beteende och livsmedelskonsumtion ur perspektiven för folkhälsovård, näringsfysiologi och samhällsvetenskap.
Studerar
Masterprogrammet i mänsklig näring och livsmedelsrelaterat beteende (HNFB) fokuserar på mänsklig näring och livsmedelsrelaterat beteende och konsumtion ur perspektivet folkhälsovård, näringsfysiologi och samhällsvetenskap.
Programmet är byggt kring mänsklig näring, livsmedelsrelaterat beteende och konsumtion, samt relaterade forskningsmetoder. Teman som bygger på mål för hållbar utveckling - såsom god hälsa och välbefinnande, noll hunger, jämlikhet, ekologisk och kulturell hållbarhet - är inbäddade i hela programmet.
Antagningar
Läroplan
Med en omfattning på 120 hp (ECTS) kan Masterprogrammet i Human Nutrition and Food-Relaterat Beteende genomföras på två läsår. Programmet innehåller två studielinjer – human nutrition och matrelaterat beteende – varav en väljer du under ansökningsprocessen. Graden omfattar:
- 75 hp fördjupningsstudier, inklusive magisteruppsats (30 hp)
- 45 hp andra studier, som kan inkludera studier från ditt eget utbildningsprogram eller andra utbildningsprogram, en praktisk utbildningsperiod eller internationella studier
- Karriärorientering och karriärplanering
- En personlig studieplan
Programmet fokuserar på:
- Näringens roll och andra livsstilsfaktorer för att främja hälsa och förebygga sjukdom
- De mekanismer genom vilka mat påverkar vår kropp på molekylärbiologinivå
- Matval och konsumtionsbeteende, och sätt att påverka dem genom politik, interventioner och kommunikation
- Mattjänster och deras förvaltning
- Matkultur och sociala rörelser
- Teorier och forskningsmetoder inom näringsliv och matrelaterat beteende
Masterprogrammets tvärvetenskapliga karaktär ger många alternativ för andra studier. Du kan också välja att studera vid andra finska eller internationella universitet.
Kurser och undervisning
Kurserna i masterprogrammet i mänsklig näring och livsmedelsrelaterat beteende innehåller olika metoder för att studera, till exempel:
- Kontakta undervisning, föreläsningar
- Grupparbete
- Muntliga presentationer
- Skriftliga rapporter (enskilda, par, grupp)
- Oberoende studie
- Laboratoriearbete och andra uppdrag och relaterade rapporter
- Lärande tidskrifter, muntliga gruppundersökningar, skriftliga prov, hemtidsuppsatser
- seminarier
Mångfalden av inlärningsmetoder förbättrar din utveckling och tillämpning av kritiska tankar, argumentation och problemlösning.
Magisteruppsats
För masteruppsatsen (30 ECTS) studerar och analyserar du ett betydelsefullt ämne relaterat till detta masterprogram. Du kan skriva uppsatsen i samband med ett större forskningsprojekt, i samarbete med företag och offentliga institutioner, eller självständigt. Det tar cirka 6 månaders heltidsarbete att slutföra examensarbetet.
Under terminen när du börjar planera ditt examensarbete påbörjar du även examensarbetets seminarium (5 ECTS). Detta är ett obligatoriskt seminarium för alla studenter. I detta seminarium får du vägledning av lärarna, och även kamratstöd och kommentarer från andra studenter som är på samma stadium i HNFB-programmet. Vi strävar efter äkta multidisciplinaritet och därför är alla studenter i detta seminarium i en grupp, oavsett ämne för deras avhandling.
Det avancerade litteraturprovet (5 ECTS) äger rum i slutet av programmet. Examinationen är separat för de två utbildningsspåren. Examinationen kan omfatta läsning av vetenskapliga tidskrifter, främst översiktsartiklar och/eller mycket avancerade läroböcker. Tanken med undersökningen är att ta dig tillbaka till alla relevanta frågor i detta masterprogram och det kommer också att få dig att inse hur mycket du har lärt dig.
Studenter och studentliv
Studentlivet och särskilt studentorganisationskulturen är exceptionellt rik och mångsidig i Finland. Även vid Helsingfors University of Helsinki är studentgemenskapen mycket aktiv. Mer än 250 studentorganisationer verkar inom Studentunionen vid Helsingfors University of Helsinki (HYY), allt från fakultets- och ämnesorganisationer till politiska och samhälleliga organisationer, och från kor och orkestrar till sport- och spelklubbar. Deras aktiviteter inkluderar jubileumsfirande, akademiska middagar, kulturevenemang, sammankomster och utflykter.
Som student och medlem i Student Union (HYY) har du rätt till många fördelar och tjänster. Till exempel prisvärda studentbostäder, grundläggande sjukvårdstjänster, idrottsanläggningar och måltider med studentpriser. Du får också många rabatter, till exempel på kollektivtrafikavgifter över hela landet.
Tematiska områden för kärnmodulerna
Kärnmodulerna i HNFB-studierna täcker tre tematiska områden och du måste inkludera minst en av dem i dina studier beroende på ditt studiespår.
Human Nutrition-spåret tillhandahåller två kärnmoduler som fokuserar på de biologiska och folkhälsoaspekterna av disciplinen:
- Näringsfysiologi och molekylär nutrition: Inverkan av nutrition och andra livsstilsfaktorer på människans fysiologi och hälsa, såväl som de underliggande mekanismerna på molekylärbiologins nivå
- Folkhälsans nutrition: Insikt i de näringsfaktorer som påverkar hälsan hos ett lands befolkning och befolkningsgrupper och användningen av denna insikt för att främja hälsa, samt näringsfrågor relaterade till mattjänster och livsmedelsindustrin
Spåret för matrelaterat beteende tillhandahåller en kärnmodul som fokuserar på de sociala och beteendemässiga aspekterna av mat och ätande:
- Matrelaterat beteende i ett föränderligt samhälle: De sätt på vilka matval är kopplade till individuella, kulturella och sociala faktorer, identitetskonstruktion, konsumtionssamhället samt livsmedels- och hälsopolitik
Kärnmodul: Näringsfysiologi och molekylär nutrition
Kunskap om de mekanismer genom vilka kosten påverkar cellulära processer är grundläggande för förståelsen av kost-hälsa-interaktioner. Vidare behövs insikt i forskningsmiljöer och metoder om man vill förstå och utvärdera vetenskapliga bevis. Näringsfysiologi och molekylär nutrition fokuserar på de biologiska aspekterna av näringsämnen, andra matbeståndsdelar, dieter och ätande samt de experimentella studiedesignerna inom näringsvetenskap.
Kurserna ger studenten en omfattande teoretisk bakgrund om ämnesomsättningen av näringsämnen och deras roll i regleringen av fysiologiska funktioner samt i sjukdomspatofysiologi. Kosten och geninteraktioner, inklusive genreglering genom näringsämnen och kost och epigenetik, omfattas. Studenten ska få en förståelse för kärnstudiens design och metoder inom experimentell nutritionsforskning.
Kurser:
- Avancerad näringsfysiologi
- Patobiologi av kroniska sjukdomar
- Experimentell kostforskning
Kärnmodul: Folkhälsan Nutrition
Genom att studera folkhälsonutrition kommer studenten att lära sig om interaktioner mellan kost och hälsa utifrån en befolkningsbaserad syn. Ämnena inkluderar bestämningsfaktorer för matintag, det vill säga hur matvanor och kostintag relaterar till olika sociodemografiska faktorer som kön, ålder, utbildningsbakgrund, inkomst och bostadsort. Vidare får studenterna nya insikter om hur matkonsumtion och kostintag kan studeras i stora populationer och hur de är relaterade till befolkningens hälsa. Vissa kurser har mer tillämpade ämnen, till exempel hur man ändrar dietbeteendet hos en befolkning och hur man planerar dieter i mattjänster, till exempel för ett storkök som tillhandahåller måltider till skolor.
Studierna omfattar avancerade epidemiologiska metoder och statistik. Lärandet kommer att underlättas genom att använda riktiga data och statistisk utbildning. Metodöverväganden i nutritionsepidemiologiska studier och kritisk tolkning av resultat betonas. Vid deltagande i hälsofrämjande kurser får studenten även möjlighet att hoppa in i verkligt projektarbete och planera ett hälsofrämjande projekt som grupparbete. Globala frågor, särskilt med fokus på kroniska sjukdomar i utvecklingsländer, beaktas också i studierna.
Kurser:
- Näring och samhälle
- Näringsepidemiologi
- Nutrition och mattjänster
- Matsystem och näring i låg- och medelinkomstländer
Kärnmodul: Matrelaterat beteende i ett föränderligt samhälle
Matrelaterat beteende i ett förändrat samhälle tar upp de sätt på vilka matval och ätmönster är kopplade till individuella, kulturella och socialpsykologiska faktorer. Den fokuserar på aktuella fenomen relaterade till ätande, såväl som på förändringar i samhället och individers liv. Teorier och såväl kvantitativa som kvalitativa metoder från samhällsvetenskapen granskas och tillämpas.
Matrelaterat beteende i ett föränderligt samhälle utvecklar och fördjupar elevens förståelse för matens roll i ett modernt konsumtionssamhälle. Den visar hur matkultur hänger ihop med identitetskonstruktion och sociala rörelser. Den studerar sätten att påverka val av mat genom policyer, interventioner och kommunikation. Matrelaterat beteende i ett föränderligt samhälle är inriktat på studenter som är intresserade av mångfalden av mat- och näringsfrågor och sätt att utforska och påverka dem utifrån ett samhällsvetenskapligt förhållningssätt.
Kurser:
- Teoretiska och metodologiska ansatser inom forskning om matrelaterat beteende
- Beteendeförändring och interventionsplanering
- Hållbar kulinarisk kultur
Galleri
Programresultat
Varför mänsklig näring och livsmedelsrelaterat beteende?
Målet med masterprogrammet är att göra det möjligt för dig att:
- Förstå betydelsen av nutrition för människans fysiologi och hälsa
- Lär dig att analysera de fysiologiska, psykologiska, sociala och kulturella aspekter som är kopplade till individers och samhälls matval
- Erkänna mångfalden av livsmedels- och näringsfrågor och sätt att påverka dem
Efter examen är du kvalificerad att arbeta inom expert-, undervisnings-, forsknings- och chefspositioner inom offentlig sektor, icke-statliga organisationer och företag, och som oberoende entreprenör. Utbildningen ger dig djupgående fältspecifik kompetens och färdigheter i kunskapsarbete samt en gedigen yrkesidentitet.
Karriärmöjligheter
Masterprogrammet i Human Nutrition and Food-Relaterat Beteende kvalificerar dig för arbete i expert-, undervisnings-, forsknings- och chefsbefattningar inom offentlig sektor, frivilligorganisationer och företag samt som självständig entreprenör. Utbildningen ger dig djupgående fältspecifik kompetens och färdigheter i kunskapsarbete, samt en gedigen yrkesidentitet.